Informatie over Sytse en Marlies Tjallingii
Marlies

Marlies van der Werf werd geboren in 1948 in Bedum, Groningen..
De basis voor een interculturele ontwikkeling komt van het leren van talen, waarvan het Gronings, de eerste was en daarna het leren van het Nederlands op de kleuterschool.

Ze ging naar de middelbare school voor meisjes in de stad Groningen, na het afronden van deze school verhuisde ze van 1965 tot 1968 naar Steenwijkerwold om daar de kweekschool (nu Pedagogische Academie) te volgen. Ze was drie jaar onderwijzeres in Groningen. In 1971 trouwde ze met Sytse. Ze studeerde pedagogiek aan de Universiteit van Groningen, afstudeerrichting Pedagogische Wetenschappen van 1971 tot 1978

Ze woonde samen met Sytse in Leeuwarden, werden de eerste twee kinderen geboren Frans (1975) en Maarten (1977).
In 1980 ging ze samen met Sytse en de twee kinderen naar Mozambique. Ter voorbereiding op dit vrijwilligerswerk leerden Sytse en Marlies de Portugese taal om les te kunnen geven in Mozambique. Ze gingen naar het dorp Chokwé. Hier werd hun derde kind geboren. Later werkte ze als lerares wiskunde op de middelbare school in Chokwé.

In 1982 verhuisde het gezin naar Maputo waar Marlies eerst twee jaar op de International School werkte als lerares in groep 1 en 2 (6 en 7-jarige kinderen, in een zeer internationale gemeenschap).

Daarna nam ze deel aan het project afstandsonderwijs waar basisschoolleraren in Mozambique verder werden opgeleid in de kennis van de 5e en 6e graad van het basisonderwijs.

In 1985 volgde Marlies bij Sytse een basiscursus co-counselen wat een waardevolle manier is geworden om goed met emoties om te gaan!

In 1989 keerde het gezin terug naar Nederland en vestigde zich in Wageningen.
In Nederland werkte Marlies achtereenvolgens bij het International Agricultural Centre in Wageningen, bij ICCO in Zeist, bij Diaconale Raad van de Hervormde Kerk in Driebergen als projectassistent, bij de Landbouwuniversiteit in Wageningen als trainer didactische vaardigheden voor docenten en als opleiding coördinator bij Fair Trade Assistance in Culemborg. Als coördinator trainingen voor Fair Trade reisde ze de hele wereld over om mensen op te leiden op heel verschillende gebieden van communicatie en sales. Ze leerde Spaans spreken.

In 2001 verhuisde ze samen met Sytse naar Zwolle, waar ze van 2002 tot 2011 als docent interculturele communicatie werkte aan de Hogeschool Windesheim op de afdeling International Business and Languages. Ze deed haar NLP-practitioner in Zwolle en haar master-practitioner in Nijmegen.
In die tijd volgde ze de opleiding Geweldloze Communicatie van Marshal Rosenberg, met Giraffe en Jakhalsvalkuilen. Ze werkte als bemiddelaar (zie www.ruzieleerschool.nl), werd co-counsel teacher (www.co-counseling.nl) en volgde workshops in NLP en lichaamswerk.

Vanaf 2005 wijdt ze zich samen met haar man Sytse aan het geven van cursussen NLP en Geweldloze Communicatie in Zwolle. In 2011 ging Marlies en Sytse ze met pensioen. Ze gaven NLP-workshops in andere delen van Nederland, in Israël en vooral ook veel in Palestina, in Kroatië en Servië, in Brussel, Gabon, VS, Canada, VK, Nieuw-Zeeland, Ierland en Duitsland..

Een grote inspiratiebron zijn en blijven de Quakers, waar ze sinds 2012 de clark is van de Annual Meeting of Dutch Quakers. Een open en vrijzinnige maar sterk sociaal betrokken relgieuze groep mensen, die in stilte samenkomen.

Omdat onze schoonzoon uit Israël komt en in Nederland woont, zijn we nauw betrokken met zijn familie in Kiriat Haim, van wie we hun gastvrijheid dankbaar hebben mogen ervaren. Dat bracht ons ook naar Palestina (Westbank en Gaza), waar we vele NLP cursussen en workshops gaven. Samen met Sytse gaf ze in april 2017 een basis NLP-cursus, en drie vervolgcursussen NLP voor het personeel en vrijwilligers in de jeugdgevangenis Dar al Amal (huis van de Hoop) in Ramallah en kortere workshops voor Vrouwen, Jeugd en jongeren in Bethlehem, georganiseerd door het Arab Educational Institute. Ook gaf ze samen met Sytse NLP-workshops in Gabon, Canada, Novi Sad en Sombor, Vojvodina, Servië en in Zagreb, Kroatië.
Marlies was jaren vrijwilliger bij Buurtbemiddeling in Zwolle. Nu is ze actief bij Klets en Koek om taallessen te geven aan vluchtelingen.
Ze houdt van zingen.
Marlies en Sytse gaven NLP-workshops in Hongarije, Gabon, Palestina, Israël, Engeland, Ierland, Duitsland, Schotland, Hartford, Connecticut USA, Vancouver Canada, Nieuw-Zeeland.

Wil je in contact komen met Marlies, stuur dan een e-mail: marliestjallingii@home.nl je kunt ook even op haar eigen website kijken: www.ruzieleerschool.nl

 
Sytse

Sytse werd geboren in 1946 in Venlo, Limburg, Nederland.
Daar ging hij naar de basisschool. Van 1954 tot 1956 was hij leider van 'de club van vijf' (jongens) en organiseerde hij mooie ontdekkingsfietstochten in de omgeving van Venlo.

In 1956 verhuisde hij met zijn gezin naar Wageningen-Hoog, Gelderland. Hij maakte de basisschool af in Bennekom. En ging naar de middelbare school in Ede. Omdat hij in de derde bleef zitten, veranderde hij van school in maakte de mideelbare school af in Wageningen.

Van 1958 tot 1971 was hij lid van de NJN de Nederlandse Jeugdorgbond voor Natuurstudie, hij had diverse functies in de afdeling, de vogelwerkgroep en eindigde als landelijk voorzitter.

Van 1964 tot 1971 studeerde hij biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen met als afstudeerrichting Dierecologie en bijvakken Diergedrag en Dierfysiologie.

In 1968 reisde hij liftend naar India en bezocht er ontwikkelingsprojecten van de Service Civil International). Op de terugweg ging hij via Irak, Sirië, Turkije weer terug naar Europa. Na terugkomst richtte hij samen met anderen de afdeling Groningen van de VIA, (Vrijwillige Internationale Actie) op. Ze deden met een groep studenten en werkende jongeren in de weekenden behangen en schilderen voor mensen die het nodig hadden. Daar, in 1970, ontmoette hij Marlies. Ze trouwden in 1971.

Zij sloten zich aan bij de Quakers, een vrijzinnige en sociaal betrokken groep mensen (website: www.quakers.nu). Sytse is redacteur van het landelijke tijdschrift van de Nederlandse Quakers, 'De Vriendenkring'.

Van 1971 tot 1980 gaf hij les biologie, eerst een jaar in Meppel, later in Leeuwarden. Van 1980 tot 1982 gaf hij scheikunde en voornamelijk biologie in Chokwe, Mozambique. van 1983 - 1989 werkte hij vervolgens tot 1989 aan de Universidade Eduardo Mondlane in Maputo. Hij was verbonden aan de Faculdade de Eduçao (lerarenopleiding), maar werkte ook voor de faculteit biologie en diergeneeskunde.

Na terugkeer uit Mozambique werkte hij van 1989 tot 1990 werkte hij achtereenvolgens bij het Rijksinstituut voor Natuurbehoud, de afdeling Natuurbescherming van de toenmalige Landbouwuniversiteit Wageningen, de afdeling Pedagogische Wetenschappen van diezelfde universiteit, het Groene Wiel (Natuur en Milieu educatief Centrum) in Wageningen en aan de Landbouwhogeschool in Den Bosch .
Van 1991 tot 1997 werkte hij als beleidsmedewerker milieueducatie bij de Milieudienst Midden-Holland inGouda en zette onder meer de 'afvalfietstocht voor middelbare scholieren' op voor meer dan 1000 middelbare scholieren.

Mede tegelijkertijd werkte hij van 1992 tot 2011 aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij was biologieleraar, lerarenopleider en later ook NLP-trainer.

In 2003 behaalde hij het NLP Practitioner Certificaat en in 2005 het NLP Master Practitioner certificaat. Zijn modelleerstudie ging over Nelson Mandela. Op 29 oktober 2005 slaagde hij voor het NLP-trainers examen en is nu een internationaal gecertificeerd NLP-trainer. Sinds 2005 geeft hij samen met Marlies basiscursussen NLP aan de Volksuniversiteit te Zwolle en samen met Marlies diverse vervolgcursussen. (Zie website: www.vuzwolle.nl)
In augustus 2010 gaven zij een NLP-cursus van drie dagen in Gabon (West-Afrika).
In oktober 2008 gaf hij een NLP-training van tien sessies in Vukovar, Kroatië voor de Coalition for Work With Psychotrauma and Peace. Daarna volgden jaarlijks NLP-trainingen samen met Marlies in Vukovar (2009, 2e keer), Osijek (2010), Zagreb (2011), Rijeka (2012) en Rijeka en Split (2013) voor de Dienst Slachtoffers en Getuigen. . In 2014, 2015 en 2016 hebben we NLP-cursussen gegeven in Zagreb en Ossijek tot 2017. In juli 2013 en 2014 gaven ze een NLP-zomerweek in Zuid-Limburg. In juli 2016 gaven zij een NLP basiscursus in Sombor, Servië. In juni 2017 gaven ze workshops van één en twee dagen in Novi Sad en Sombor, Servië, en Zagreb, Kroatië. In oktober 2018 geven ze een workshop van twee dagen in Sombor Servië.

In Palestina zijn Marlies en Sytse in oktober 2011 en maart 2012 gestart met een Basiscursus NLP en Geweldloze Communicatie in Ramallah en in oktober 2012 in Gaza met de vervolgcursus 1 'Je ongekende vermogens nog beter leren kennen' in Ramallah: oktober 2012 ; Gaza: april 2013 Vervolgcursus 2 'Ontwikkel je ongekende vermogens nog beter'; Ramallah: april 2013, Gaza oktober 2013 Vervolgcursus 3 'Behaal meer succes met je ongekende vermogens'
Ramallah: oktober 2013; NLP Practitioner examen: Ramallah oktober 2013, Gaza april 2014. In Israël gaven ze verschillende workshops voor de co-counsel-gemeenschap van Dror, een groep bedoeïenen, en Nes Ammim.

In april/mei, oktober 2016, april 2017, oktober 2017 en april 2018 hebben zij een basiscursus en vervolgcursussen gegeven aan bijna 30 medewerkers en vrijwilligers in het Dar al Amal, House of Hope, waar voor misdrijven veroordeelde jongens worden vastgehouden. weer klaar voor de samenleving. Ze boden ook verschillende workshops aan voor het personeel en de jongens van Dar al Amal, de jeugdgevangenis in Ramallah.

Wil je contact opnemen met Sytse, stuur dan een e-mail: sytsetjallingii@ziggo.nl